Skip to main content
Nieuws

Minder kinderen en jongeren die specialistische jeugdhulp nodig hebben: een utopie?

23 januari 2023
Auteur: denkkracht

Wij denken van niet! Met verbetering van de integratie tussen onderwijs en zorg kunnen we bijdragen aan betere kansen voor onze jeugd. We moeten dus beginnen bij onszelf! Daarom spraken we (professionals uit gemeenten, jeugdhulp en onderwijs) op 13 januari met elkaar op de conferentie van Karakter: “Impactvol werken aan preventie en mentale veerkracht”.

In de ochtend werden we geinspireerd met interessante lezingen over waar  goede preventie zich op richt en wat werkt. In de middag was het onze beurt om op uitnodiging van Karakter een workshop te geven vanuit de neuropsychologie: hoe zorgen we voor een gezonde breinontwikkeling van jonge kinderen? Een brein waarmee kinderen zichzelf leren sturen, zich kunnen concentreren op school of emoties leren hanteren? De aanwezigen in de zaal hebben ervaren hoe moeilijk het soms is om je op de juiste informatie te focussen. Maar zij zagen ook hoe eenvoudig sommige ontwikkelingsvoorwaarden door leerkrachten of ouders zelf te verbeteren zijn!

23_3dea3452b3_dorine-2.jpg

         23 f6350208aa dorith2

Denkkracht toonde deze workshop voorbeelden uit interventie Plons: eenPreventieve LeerlingOndersteuning vanuit het Neuropsychologisch Specialisme dat zij hebben ontwikkeld in samenwerking met het onderwijsveld. Waarom het preventief werkt? Het laat ouders, leerkrachten en kinderen op praktische manier samenwerken. Plons benut en versterkt ieders al aanwezige capaciteiten en laat die op elkaar aansluiten.

Wij kregen veel positieve reacties en verzoeken om de exacte inhoud van de hele interventie Plons te delen. Dat gaan we doen! Dit voorjaar komt Plons voor iedereen kosteloos beschikbaar; een handleiding met exacte beschrijving van iedere stap en alle materialen die nodig zijn. Volg onze socials om hiervan op de hoogte te blijven!

 

Overige artikelen